1. ACTIVITĂȚI în spațiul JOYPLACE
Joyplace este un spațiu incluziv - un loc de joacă, terapie și socializare adaptat copiilor cu nevoi speciale.
Acesta a fost deschis de către Asociația Umanitară Marta Maria în parteneriat cu Asociația Vreau și eu să merg și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București în anul 2016, în Complexul de servicii sociale “Ominis”, din str. Turnu Măgurele, nr. 17, sector 4, București.
Atelierele incluzive aduc împreună copii neurotipici și copii cu nevoi speciale, pentru a crea contexte noi de învățare și socializare pentru ambele grupuri.
Activități și ateliere în spațiul Joyplace
2. Campanii de conștientizare
Privind copiii cu nevoi speciale
De ce este important să creștem gradul de conștientizare cu privire la dizabilitate?
Campaniile de conștientizare aduc în prim plan concepțiile greșite și stereotipurile legate de dizabilitate. Este vorba de o anumită stare de spirit a societății, în legătură cu persoanele cu nevoi speciale, care trebuie chestionată în permanență pentru o mai bună înțelegere și pentru a diminua puterea acestor stereotipuri.
Când acestea dispar, atitudinile și comportamentele oamenilor devin mai blânde și mai empatice.
3. Milităm pentru spații publice cu Design Universal
Deisgnul universal se referă la a proiecta ceva care să fie cât mai funcțional pentru cât mai mulți oameni.
Design-ul universal al spațiilor publice este gândit pentru toată lumea, nu doar pentru persoanele cu dizabilități, așa cum se crede în mod eronat. El nu ar fi necesar dacă dizabilitățile (permanente, temporare, sau de context) nu ar fi parte din ființa umană.
De exemplu: Trecerea de nivel facilă, prin intermediul unei rampe line, într-un spațiu public va fi folosită de către: persoanele în fotoliu rulant, mamele cu cărucioare, persoanele vârstnice cu cadru, copiii cu trotinetă, bicicliști, etc. Sau o signalistică simplă și coerentă într-un aeroport va fi șor înțeleasă de către persoanele cu deficiențe cognitive, deficiențe de auz, persoanele care nu vorbesc limba, persoanele care se grăbesc, etc.
4. Organizăm regulat sesiuni de terapie prin metoda Feldenkrais
și alte terapii care nu au fost încă dezvoltate în România
De peste 8 ani aducem regulat in Romania terapeuti care lucreaza sesiuni intensive cu copiii cu dizabilitati.
Metoda Feldenkrais® a primit numele celui care a inițiat-o, Dr. Moshe Feldenkrais, Doctor în Științe (1904 – 1984). Metoda Feldenkrais® este o formă de educație somatică care utilizează mișcări ușoare și atenție direcționată pentru a îmbunătăți motricitatea și a extinde capacitatea de funcționare a pacientului.
“Lecțiile mișcării” dezvoltate de Dr. Moshe Feldenkrais sunt revoluționare pentru că sunt gândite să comunice direct cu creierul, centrul de control al corpului. Creierul și sistemul nervos – nu mușchii – sunt cele care determină sănătatea posturii, ușurința și confortul mișcării cât și gradul de flexibilitate.
Lecțiile Feldenkrais folosesc învățarea senzorio-motorie, care reprezintă procesul prin care are loc toată acumularea fizică, de la târât la mers și vorbit, sau de la condus la interpretat la un instrument
5. Sprijinim direct pentru îngrijire și terapie copii cu paralizie cerebrală.
Poți descoperi poveștile lor chiar aici.
6. Oferim suport psihologic
pentru familiile copiilor cu dizabilități
Fie că e vorba de terapie individuală, grupuri de sprijin pentru părinți sau pentru frați, sprijinul psihologic este esențial pentru familiilor copiilor cu dizabilități.