Pe parcursul acestui an am trimis petiții către toate primăriile de sector și către Primăria Generală a Municipiului București pentru  a solicita accesibilizarea locurilor de joacă existente  pentru nevoile copiilor cu dizabilități și proiectarea incluzivă a viitoarelor parcuri și spații publice. Am demarat acest demers împreună Asociația Rebeca- Fath Hope Love, Supereroi printre noi și Help Me Be A Rockstar, iar mai apoi am format un grup de lucru împreună cu AMAis– organizație care are ca misiune proiectarea incluzivă, Grow Up Romania– părinți care-și doresc un oraș mai prietenos cu noi toți și @Help Me Be A Rockstar – evenimente culturale accesibile. Ne-am unit forțele, perspectivele diverse și know-how-ul cu scopul accesibilizării spațiilor de joacă existente și al proiectării incluzive a unora noi. Oferim  voluntar consultanță pentru realizarea acestui scop.

Am avut peste 10 întâlniri cu reprezentanți ai autorităților în urma cărora a fost conștientizată în primul rând această nevoie a spațiului urban, au fost propuse soluții și întreprinși pași pentru includerea anumitor cerințe în caietele de sarcini, realizarea unor concursuri publice de arhitectură, au fost regândite bugete și puse în dezbatere proiecte pentru locuri de joacă incluzive.

Este un proces lung și anevoios, dar  Bucureștiul trebuie să devină o capitală europeană în adevăratul sens al cuvântului, cu o societate care să ofere șanse egale tuturor mebrilor ei, indiferent de abilități.

Un loc de joacă incluziv:

  1. Nu necesită buget suplimentar;
    În bugetul dat, obișnuit pentru un loc de joacă, se aleg și echipamente incluzive, sau adăugând alte mici artificii.
  2. Nu arată diferit;
    Este un loc de joacă ca toate celelalte, doar adaptat copiilor cu nevoi speciale/dizabilități.
  3. Nu este mai puțin atractiv, dimpotrivă:
    Traseele de ghidaj, bogăția de texturi, echipamentele destinate stimulării mai multor simțuri îl pot face mai atractiv pentru toți copiii.
  4. Nu restrânge sau constrânge in niciun fel spațiul de joacă sau jocul unui copil  neurotipic (sănătos) pentru a-l favoriza pe cel cu dizabilități.
    Acest spațiu poate fi folosit deopotrivă de orice copil.

În mod realist nu este posibil ca orice copil să acceseze orice jucărie din parc și în același mod.

Totuși trebuie ca orice loc de joacă să fie un spațiu în care orice copil să-și găsească ceva de făcut și să se poată juca împreună cu ceilalți, indiferent de abilitățile lui!