Despre noi

Cine suntem

Suntem o organizație non-profit înființată în anul 2014 de către familia Martei, o fetiță diagnosticată cu Sindrom Sturge Weber și paralizie cerebrală.

Asociația îi poartă numele. Ulterior ni s-au alăturat și alți părinți, aflați în situații similare, cu scopul comun de a le oferi acestor copii o viață mai bună, indiferent de condiția sau boala care îi afectează.

Misiune

Misiunea noastră este aceea de a le oferi copiilor cu dizabilități o viață cât mai împlinită, în mijlocul societății / semenilor lor prin:
MartaMaria misiune 1@2x

Crearea de contexte care să favorizeze interacțiunea cu copiii neurotipici

MartaMaria misiune 2@2x

Militarea pentru proiectarea incluzivă / design-ul universal al spațiilor publice

MartaMaria misiune 3@2x

Sensibilizarea comunității cu privire la astfel de copii prin campanii de conștientizare

MartaMaria misiune 4@2x

Susținerea terapiilor de recuperare, care să le îmbunătățească condiția

MartaMaria misiune 5@2x

Acordarea de suport psihologic familiilor lor

Viziune

Viziunea noastră este aceea a unei societăți în care toți membrii ei trăiesc laolaltă într-un mediu incluziv, cu un design universal.

În anul 1987 arhitectul Ron Mace a definit designul universal ca fiind „o abordare de bun-simț, care ne spune că tot ceea ce proiectăm și producem trebuie să fie utilizabil de către toate persoanele și în cea mai mare măsură posibilă, indiferent de vârstă, de limitările fizice sau de stadiul vieții”.

Echipa

Adela Antoniu

Președinte, mama Martei (12 ani, Sindrom Sturge Weber și paralizie cerebrală)

Sabina Antoniu

Mătușa Martei

Maria

Mama Ioanei (12 ani, hipoplazie pontocerebelară de tip II)

Raluca Neacșu

Mama lui Luca (17 ani, paralizie cerebreală)

Adina Popescu

Îndrumător ateliere de artă cu copiii

Doina Sârmaru

Mama lui Zoe (10 ani, paralizie cerebrală); Coordonator sesiuni Feldenkrais

Echipa

Presedinte, mama Martei- 12 ani, Sindrom Sturge Weber si paralizie cerebrala

Vestea diagnosticului Martei a fost complet neasteptata pentru familia noastra, iar drumul catre acceptare si invatare a noii noastre situatii de viata a fost presarat cu multe momente grele si cautari. In aceste cautari am citit mult, am experimentat multe terapii si am vizitat diferiti medici si terapeuti din tara si din strainatate.
Am infiintat aceasta asociatie cand am inteles ca experienta noastra le poate fi de folos si altor familii cu copii cu nevoi speciale.

Pe de alta parte, fiind arhitect de meserie, odata cu nasterea Martei, am devenit din ce in ce mai preocupata de felul in care mediul construit raspunde nevoilor oamenilor care nu sunt tipici. De aceea, parte a activitatii asociatiei noastre este orientata catre accesibilizarea spatiilor publice si catre creearea un mediu construit incluziv.

Spatiile publice si intreg mediul inconjurator trebuie sa aiba un design universal, adica accesibil tuturor, indiferent de varsta, clasa sociala, gen sau abilitati.

“Cei mai multi dintre copii sunt ca buruienile, cresc singuri. Dumneavoastra aveti un bonsai care are nevoie de mai multa grija si atentie.” N-am sa uit niciodata cuvintele acestea adresate parintilor Martei, la o luna de la nasterea acesteia, de un reputat medic neurolog. Erau, in momentul acela, singurele cuvinte care puteau descrie cumva ceea ce urma pentru nepotica mea si familia ei. Sindromul de care sufera Marta nu le permite medicilor sa aiba o opinie clara in legatura cu evolutia ei. Uneori pur si simplu nu exista cuvinte potrivite.

Marta nu este doar un “bonsai”, ea este un inger. Este o fetita blonda care zambeste tot timpul. Este un inger care emana doar inocenta si bunatate, calitati pe care boala nu i le poate sterge vreodata. Asemenea Martei, toti copiii, fie ei “speciali” sau “obisnuiti”, au dreptul sa ramana inocenti si buni, indiferent de diagnostice sau tratamente.

Mama Ioanei, 12 ani, hipoplazie ponto- cerebelara de tip II

Nu cred in orice minuni. Dar cred in minunile pe care dragostea parinteasca, solidaritatea si informarea potrivita le pot face pentru orice copil care are nevoie de ajutor. Iar o asociatie menita sa ajute copiii are sansa de a le insuma pe toate.

Mama lui Luca, 17 ani, paralizie cerebrala

Nu sunt multe persoane care pot intelege, viata noastra, a parintilor cu un copil cu dizabilitati. Am trecut prin multa durere si inca avem momente cand ne este foarte greu, dar dincolo de asta, noi am invatat sa ne bucuram de fiecare lucru marunt din viata de zi cu zi…de fiecare progres, de fiecare zambet. Si atunci incercam sa-i ajutam si pe altii sa intrevada speranta, raza de lumina de la capatul tuturor greutatilor. Pentru ca dincolo de toate provocarile, viata ne ofera mereu un prilej de bucurie. Si daca pot sa asez un zambet pe chipul unui copil, sau al unei mame greu incercate, chiar si pentru o secunda, atunci mi-am atins scopul!

Informații

“ASOCIATIA UMANIATARA MARTA MARIA” a capatat personalitate juridica prin Hotarârea Judecatoreasca Nr. 669/2014 din data de 12 martie 2014 si a fost inscrisa ca persoana juridica fara scop patrimonial in registrul special cu Nr. 15 PJ din 26.03.2014, sub grefa Judecatoriei Buftea.

Sediu socialStr. V.Bideac, nr 14, Chitila, Ilfov, cod poștal 77045

Cod Fiscal32976327

Emailcontact@martamaria.com

ContRO96 BACX 0000 0009 8759 4001,
deschis la Unicredit Bank, Sucursala Victoriei