Prevenție

De multe ori cauza acestei condiții nu este cunoscută și nu poate fi facut nimic pentru a fi prevenită. Cu toate acestea, unii dintre factorii importanți responsabili de PC – nașterea prematură, greutatea mică la naștere, infecțiile sau loviturile la cap – pot fi preveniți.

* Supravegherea medicală prenatală timpurie este extrem de importantă. Multe femei își programează o vizită la medic îniante de a ramâne însărcinate pentru a se pregăti cât mai bine pentru o sarcină fără probleme. Servicii medicale de specialitate sunt disponibile din partea medicilor, asistentelor, cât și a moașelor calificate.

* Evitați fumatul, consumul de alcool și de droguri în timpul sarcinii; acestea cresc riscul unei nașteri premature.

* Rujeola (pojarul) în timpul sarcinii sau în primele luni de viață poate provoca PC. Dacă o femeie este testată de anticorpii specifici rujeolei înainte de a rămâne însărcinată, ea poate fi imunizată în acest sens dacă este necesar. Acest lucru o protejează atât pe ea, cât și copilul de această boală potențial devastatoare.

* Supravegherea prenatală corectă include testarea factorului RH. Incompatibilitatea de RH este testată cu ușurință, dar poate produce afecțiuni cerebrale și alte probleme dacă nu este tratată.

* Vaccinarea de rutină a bebelușilor poate preveni infecții severe precum meningita care pot duce la PC.

* Asigurați-vă că cel mic este prins în centurile de siguranță atunci când se află în mașină și că poartă cască atunci când merge pe bicicletă.