Paralizia cerebrală este cauzată de afecțiunile anumitor parți ale creierului aflat în dezvoltare.
* Aceste afecțiuni pot apărea în stadiul incipient al sarcinii când creierul abia începe sa se formeze, în timpul nașterii când bebelușul trece prin colul uterin, sau după naștere in primii ani de viață.
* În multe dintre cazuri, cauza exactă a afecțiunilor creierului nu se cunoaște niciodată. Uneori, problemele apărute în timpul nașterii, cum este lipsa de oxigen, sunt cele care produc paralizia cerebrală.
* Se cunoaște faptul că mai puțin de 10% dintre cazurile de paralizie cerebrală apar în timpul nașterii (perinatal).
* De fapt, acum se consideră ca cel puțin 70% până la 80% dintre cazurile de paralizie cerebrală apar înainte de naștere (prenatal).
* Unele dintre cazuri apar după naștere (postnatal).
* În orice caz, multe dintre cazurile de paralizie cerebrală sunt rezultatul unei combinații de factori prenatali, perinatali si postnatali.
Printre factorii de risc în paralizia cerebrală se numără:
* Infecții, convulsii, afecțiuni ale tiroidei și/sau alte probleme medicale ale mamei
* Afecțiuni din naștere, în special cele ale creierului, coloanei vertebrale, capului, feței, plămânilor sau metabolismului
* Incompatibilitatea RH-ului – o incompatibilitate de sânge între mama si făt care poate cauza afecțiuni ale creierului acestuia din urmă (din fericire, acest factor este aproape întotdeauna detectat din timp și tratat, viitoarea mamă primind îngrijiri medicale prenatale)
* Anumite condiții ereditare sau genetice
* Complicații în timpul travaliului și nașterii
* Naștere prematură
* Greutate mică la naștere (în special sub 1 kg)
* Icter sever după naștere
* Sarcină multiplă (gemeni, tripleți)
* Deficit de oxigen (hipoxie) care afectează creierul înainte, în timpul sau după naștere * Afecțiuni ale creierului în primii ani de viața cauzate de infecții (precum meningita), răni la cap, deficit de oxigen sau sângerare