O toaleta de tip Changing Places– Loc de schimbat-  ofera spatiu si echipamente suplimentare pentru a satisface nevoile persoanelor cu dizabilitati complexe sau multiple si care necesita unul sau doi asistenti pentru a fi schimbate.

Toaletele standard adaptate pentru persoanele cu dizabilitati si marcate cu semnul „Persoana in scaun cu rotile” sunt echipate pentru utilizarea independenta de catre o persoana in fotoliu rulant. In astfel de toalete exista spatiu de manevra de dimensiunea unui cerc cu diametrul de 150 cm, bare de suport laterale pentru asezarea si ridicarea de pe vasul de toaleta, chiuveta adaptata cu forma speciala si robinet cu maner lung pentru manevrarea din fotoliul rulant. Adesea si persoanele cu grad de independenta in fotoliul rulant sunt insotite la toaleta.

Simbol Toaleta pentru persoane cu dizabilitati
Simbol Toaleta cu pat de schimbat

Context:

Se estimeaza ca in Romania, jumatate din persoanele cu dizabilitati, incluzand persoane cu handicap grav, dificultati profunde si multiple de învatare, scleroza multipla, paralizie cerebrala si leziuni ale coloanei vertebrale nu pot folosi toaletele accesibilzate standard. Multe dintre aceste persoane si familiile lor sunt nevoite sa foloseasca toaletele din spatiile publice intr-o maniera extrem de neigienică si degradanta – cum ar fi sa fie asezate pe podeaua unei toalete publice spre a fi schimbate de catre ingrijitorii lor. Adeasea parintii copiilor cu dizabilitati si insotitorii persoanelor adulte folosesc saltelute de burete sau alte improvizatii pentru schimbat. Acest lucru limitează sever activitățile sociale ale persoanelor cu dizabilități și ale familiilor lor.

In Statele Unite ale Americii si Europa a inceput sa ia amploare fenomenul toaletelor de tip Changing Places- sigla cu fotoliu rulant, pat de schimbat si lift/ sling.

Adaptarea rezonabila a acestor spatii se refera la modificarile si ajustările necesare si adecvate, care nu impun un efort disproportionat sau nejustificat atunci cand este necesar intr-un caz particular, pentru a permite persoanelor cu dizabilitati sa se bucure ori sa isi exercite, in conditii de egalitate cu ceilalti, toate drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Ce presupune de obicei o Toaleta de tip „Changing Places” :

– Pat pentru schimbat de preferat ajustabil pe inaltime (2);
– Sistem de ridicare de tip slig cu sine pe tavan (1);
– Spatiu suficient pentru persoana cu dizabilitati si pana la doi asistenti ai acesteia;
– Toaleta centrala cu spatiu liber de manevra pe ambele laturi pentru asistenti (6);
– Perdea de confidentialitate in jurul toaletei (7);
– Rulou lat de hartie pentru acoperirea patului;
– Cos de eliminare a deseurilor mari (9);
– Lavoar adaptat, preferabil reglabil pe inaltime (5);

Aditional se pot adauga facilitati pentru efectuarea dusului in astfel de spatii, dar nu este absolut necesar in toate unitatile.

Dotarea completa a unei astfel de toalete cu toate facilitatile necesare, inclusiv obiecte sanitare reglabile pe inaltime si sistem de ridicare cu sine pe tavan, poate ajunge la 40 000 euro.

Estimam insa ca realizarea unui prim pas si dotarea cu toalete care sa asigure suprafeta dubla fata de o toaleta pentru dizabilitati standard, dotarea cu pat de schimbat (eventual fix), chiuveta, toaleta cu perdea, rulou de hartie mare si cos de gunoi pentru deseuri mari poate fi asigurata cu buget de 10 000 euro, intr-o prima etapa.

Unde ar trebui sa existe astfel de facilitati in Romania?

– Centre culturale si centre comerciale;
– Terminale mari de transport;
– Cladiri publice cheie, cum ar fi: primarii, centre civice, etc
– Mari unitati de invatatmant, inclusiv univeristati;
– Facilitati de sanatate, precum marile spitale.

In prezent, proiectul se bucura de atentia Nepi Romania, care a fost deschis la adaptarea unor astfel de spatii in cateva mall-uri din Romania. Lucram impreuna pe un prim caz concret in Constanta si speram sa revenim cat mai curand cu vesti bune. Pentru investitiile viitoare avem promisiunea ca se va tine cont inca de la inceput de proietarea unor astfel de spatii, corect dimensionate!

Uneori ne mai vine inima la loc. Se poate si in Romania!