Dacă un copil are probleme care sugerează PC, el va fi supus unei evaluari complexe. Nu există nici un test medical care să confirme diagnosticul de PC. Acesta este determinat în baza mai multor tipuri de informații obținute de către medicul copilului sau, în unele dintre cazuri, și de către alți specialiști.
* Aceste informații includ un interviu detaliat privind istoricul medical al familiilor mamei și tatălui, problemele medicale ale mamei înainte și în timpul sarcinii, cât și un istoric detaliat al sarcinii, travaliului, nașterii și al perioadei neonatale.
* Părinții vor fi rugați sa relateze în detaliu problemele medicale ale copilului, cât și dezvoltarea mentală si fizică.
* Părinții pot fi întrebați și alte detalii. Este foarte important să răspundă cât se poate de complet și de onest, întrucât răspunsurile lor pot ajuta copilul.
Analize de laborator: Pot fi comandate anumite analize de sânge și urină daca medicul suspectează că starea copilului este generată de dereglări chimice, hormonale sau metabolice. Analize cromozomiale, inclusiv analiza de cariotip și testarea ADN-ului, pot fi necesare pentru a exclude un sindrom genetic.
Studii de imagistică: Acestea oferă o fotografie a structurilor din organism. Astfel de testări, când se fac pe creier sau coloana vertebrală, se numesc de obicei neuro-imagistică. Aceste teste nu sunt întotdeauna necesare, însă în multe dintre cazuri pot ajuta la identificarea cauzelor sau a gradului de afectare cu PC. Ele trebuie efectuate cu cât mai devreme posibil, astfel încât tratamentul cel mai potrivit sa poată începe imediat. Mulți indivizi cu o formă ușoară de PC nu prezintă anomalii vizibile ale creierului.
* Ecografia craniană: Ecografia utilizează unde sonore inofensive pentru a detecta anumite tipuri de anomalii structurale sau anatomice. De exemplu, ea poate indica o hemoragie craniana sau o problemă cauzată de lipsa de oxigen în creier. Ultrasunetele sunt de regulă folosite in cazul nou-nascuților care nu tolerează teste mai riguroase precum tomografia computerizată sau RMN.
* Tomografia computerizată: Această investigație este similară cu ecografia însă prezintă o imagine tri-dimensională mai detaliată. Identifică mai clar decât ecografia malfomațiile, homoragiile, cât și anumite anomalii în cazul nou-născuților.
* RMN cerebral: Aceasta este investigația de preferat, întrucât definește structurile și anomaliile mult mai clar decât orice altă metodă. Copiii care nu pot sta nemișcați pentru cel puțin 45 de minute pot necesita o ușoară sedare pentru a fi supuși acestei investigații.
* RMN coloană vertebrală: Această investigație poate fi necesară în cazul copiilor cu spasticitate a picioarelor și agravarea funcțiilor vezicii și intestinelor, care pot sugera o anomalie a coloanei vertebrale. Aceste anomalii pot avea sau nu legatură cu PC.
Alte investigații: În anumite situații, medicul poate solicita și alte teste sau investigații.
* Electroencefalograma (EEG) este importantă în diagnosticarea convulsiilor. Un grad ridicat de suspiciune este necesar pentru a detecta crizele non-convulsive sau cele minim convulsive. Aceasta este o cauză potențial tratabilă a unui simptom similar cu PC, care este mai ușor tratabil daca este detectat din timp. * Electromiografia (EMG) și studiul nervilor pot fi utile în diferențierea PC de alte condiții ale mușchilor sau nervilor.