Tehnica Bowen

TEHNICA BOWEN se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problema a corpului și a minții, prin readucerea acestora la echilibru și armonie.

Terapia constă într-o formulă de re-echilibrare neuro-musculară, care lucrează atât prin sistemul nervos, la nivel structural i muscular, cât și prin sistemul circulator și limfatic.

Deși este o formă de manipularea corporală, nu derivă și nici nu este similară nici unei alte modalități de abordare fizică, precum masajul, chiropraxia, acupunctura sau presopunctura.

Există câteva teorii cu privire la felul în care actionează Tehnica Bowen.

Una dintre acestea sugerează că “mișcările” Bowen stimulează proprioreceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Proprioreceptorii asigură percepția asupra poziției și mișcării corpului și se gasesc în țesutul conjunctiv, mușchi, tendoane, ligamente și fascie.

Un anumit tip de receptor și în particular nociceptorul joacă un rol foarte important în eficiența tratamentului Bowen. Nociceptorii sunt amplasați în aproape toate țesuturile corpului, dar sunt foarte numeroși în fascie, o membrană de țesut fibros care înfășoară, înconjoară, susține și ridică mușchii, țesuturile și organele corpului. Fascia crează un spațiu între fiecare grup de mușchi, mușchi individuali și fibre individuale, până la nivel microscopic, permițând o mișcare optimă și sănătoasă a fluidelor către toți mușchii și toate articulațiile corpului.

Cand apare o leziune a corpului, nociceptorii transmit un răspuns reflex, de-a lungul fibrei aferente, până la thalamus, localizat în creier. Această informație este mai apoi prelucrată de cortex și ulterior transmisă înpoi, prin intermediul diferitelor fibre, la locul traumatizat, pentru a începe procesul de vindecare, prin contractarea mușchilor și începerea procesului inflamator în zonă.

Dacă durerea persistă o lungă perioadă de timp, fascia rămâne contractată spre a proteja zona dureroasă, cauzând astfel disfuncții sau restricții de mișcare ale țesuturilor înconjurătoare.
Chiar după ce osul s-a vindecat, continuăm să șchiopătăm, deoarece fascia restricționează mișcările și continuă să-și păstreze forma.

Cu fiecare mișcare Bowen, fascia este angrenată și “deranjată” pentru scurt timp, dar nu este deplasată prin forță. Când aderența fasciei este diminuată iar țesutul conjunctiv cicatrizat se înmoaie și se contractă, fascia își reduce contracția. Structurile musculo-scheletale devin capabile să-și mărească capacitatea de mișcare și să-și folosească tot potențialul de forță și în plus, nervii, vasele de sânge și nodurile limfatice situate în aceste țesături relaxate, funcționează optim.

Prin întinderea fibrelor de colagen și modificarea formei tesutului conjunctiv, realizate de mișcările Bowen de mică intensitate, nociceptorii aflați în fascie și țesut conjunctiv sunt stimulați să transmită un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscând această informație, inițiază procesul de vindecare pentru această etapa reparatorie. Se va transmite un mesaj, prin fibrele aferente, pentru înlăturarea inflamației și relaxarea fibrelor musculare și a țesutului conjunctiv.

O EXPLICAȚIE ALTERNATIVĂ

Mișcările Bowen activează urmatoarele mecanisme de auto-vindecare:

Reflexul de contracție – majoritatea mișcărilor se realizează la origine, pe inserția sau pe corpul mușchilor, unde sunt localizați receptorii celulelor Golgi, informând sistemul nervos despre starea de tensiune, alungirea sau contracția țesutului musculotendinos. Acești receptori sunt stimulați în timpul mișcărilor de “solicitare” și “rolare” ale tehnicii Bowen. În cazul unui circuit durere – muschi – spasm, putem întrerupe acest cerc vicios prin schimbarea stimulilor primiți de sistemul nervos.

Proprioreceptorii articulațiilor – toate mișcările executate în jurul unei articulații afectează direct articulația, capsula și ligamentele, care sunt puternic inervate cu proprioreceptori. Și în acest caz, stimulii vor fi primiți de către sistemul nervos, invitând la normalizarea funcționării articulației, fără a fi nevoie de o manipulare în forță.

Fascia – fiecare mișcare Bowen este efectuată la nivelul superficial al fasciei și afectează relația dintre fascie și nervii, mușchii sau tendoanele ce sunt mobilizate. Fascia joacă un rol important în coordonarea musculară, aliniamentul postural și integritatea structurală și funcțională. În urma unui traumatism, toate acestea vor fi afectate, deoarece fascia va deveni rigidă, contractată, torsionată și deshidratată, așa cum demonstrează lucrările Idei Rolf și a multor altor osteopați. Ca rezultat direct al unei ședințe Bowen, se observă adesea slăbirea aderenței, înmuierea țesutului afectat și îmbunătățirea posturii și a mobilității, fără mobilizare forțată sau întindere.

Re-echilibrarea sistemului nervos vegetativ – se pare că Tehnica Bowen are cel mai important și profund efect în această zonă, unde este guvernat mecanismul de auto-vindecare al organismului. SNV controlează peste 80% din funcțiile corpului și este foarte susceptibil la factorii externi de stres. Majoritatea oamenilor trăiesc astăzi într-o constantă stare de stres și hipestimulare simpatică a SNV. Vindecarea are loc atunci când SNV trece de la dominanta simpatică la cea parasimpatic. Tehnica Bowen activează ca un catalizator pentru această schimbare; în timpul ședințelor, pacienții adesea adorm sau cad într-o stare de profundă relaxare, auzindu-se cu putere peristaltismul. Aceasta indică trecerea către dominanta parasimpatică, cu reducerea stresului la nivel profund. Aceasta poate explica de ce, doar după câteva ședințe Bowen, se reactivează frecvent procesul de însănătoțire, atunci când convalescența în urma traumelor, bolilor sau intervențiilor chirurgicale stagnează sau se află în stadiu de platou.

Punctele Trigger – multe din mișcările Bowen se suprapun sau coincid cu localizarea punctelor Trigger. Prin eliminarea acestor puncte Trigger, se înlătură senzația de durere și se ameliorează mobilitatea articulațiilor și co-ordonarea musculară.

Punctele de acupunctura și meridianele – majoritatea mișcărilor se suprapun peste punctele de acupunctură, iar unele traversează chiar două sau trei meridiane dintr-o dată. Practicienii de acupunctură au corelat indicațiile și efectele mișcărilor Bowen cu punctele corespondente din acupunctură. Aceștia au comentat și asupra schimbării imediate a pulsului de acupunctură, ca răspuns la mișcări și proceduri. Suprapunerea acestor două sisteme ar putea explica componenta energetică extrem de puternică a tehnicii și efectul sau asupra organelor interne.

Memoria celulara – oamenii de știință au demonstrat să unele mișcări specifice Bowen declanșează recuperarea memoriei celulare a organismului, prin accesarea “tiparului originar” și reinstalarea parametrilor unei stări anterioare de bine și echilibru.

Mecanismele declanște de un tratament Bowen în cadrul sistemului nervos sunt foarte subtile, iar corpul continuă să lucreze câteva zile după ședință. Din acest motiv, este ideal să se evite alte terapii corporale câteva zile înainte și după o ședință Bowen, pentru ca reacția organismului la tratamentul Bowen să nu fie întreruptă.

Câteva dintre afecțiunile în care Tehnica Bowen și-a dovedit eficacitatea sunt:

• Probleme scheleto-musculare și articulare (accidentări sportive, sciatică, umăr înțepenit, probleme la genunchi, luxatii ale gleznei, restricție de mișcare a gâtului, dureri de spate, boli profesionale, etc)
• Afecțiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezica biliară, stomac și intestine, etc)
• Dezechilibre hormonale și emoționale
• Stres și oboseală cronică
• Migrene și dureri de cap
• Aecțiuni respiratorii, bronșite și astm
• Boli ale sistemului imunitar
• Afecțiuni neurologice

Informații preluate de pe siteul: http://www.bowtech.ro, unde puteți afla mai multe detalii despre această terapie.