Săptămâna trecută i-am avut invitați la Joyplace pe copiii de la Școala Gimnazială Specială nr. 1 din București, în cadrul proiectului MERSI – Mobilitate, Echitate, Rezilienţă, Spații Incluzive.

MERSI este un proiect generat în scopul integrării designului incluziv în abordările profesionale ale arhitecților, pentru adaptarea continuă a ghidurilor de proiectare fundamentate pe cercetări aplicate care integrează mobilitatea, echitatea şi rezilienţa în spaţiile educaţionale.

Am discutat despre modalităţile în care amenajarea spaţiului are capacitatea de a dezvolta abilitățile motorii şi cognitive pentru copiii cu sau fără dizabilităţi, împreună cu Oana Mihaescu, arhitect, inițiator al proiectului și asistent universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, cu Adela Antoniu, arhitect și fondator #Joyplace și cu profesorii psihopedagogi, însoțitori ai copiilor.

Copiii au zâmbit, au dansat şi au explorat spaţiul cu leagăne adaptate, zona cu tobogan lat şi bazin cu bile şi zona de construcţie cu forme moi. Energia consumată la joacă s-a regenerat în timpul atelierului de modelaj în lut şi pictură a unor ornamente de Crăciun, coordonat de către Adina Badilita.