Este o metodă nouă de recuperare, dezvoltată de matematicianul de origine rusă, Leonid Blyum, care se adresează în principal copiilor cu grade de dizabilitate avansate GMFCS (gross motor functioning classification system) III, IV, V, dar nu numai.

Asa cum ne spune și numele, terapia vizează biodinamica organismului – adică acea ramură a biofizicii care se ocupă cu studiul proceselor vitale ce se petrec în corp.

Metoda constă în diferite tehnici de terapie manuală care se adresează corpului cu biodinamica sa și nu creierului sau sistemului nervos. Tehnicile de lucru presupun apăsarea ușoară sau mișcări de rulare executate cu mingi de diferite dimensiuni și densități. Principiul este acela de a activa nu numai straturile superioare de mușchi ci întreaga alcătuire internă, până la straturile fine de mușchi și țesuturi. Acest lucru nu este posibil prin tehnicile tradiționale de masaj sau prin gimnastica medicală care abordează numai grupele superioare de mușchi.

Energia aplicată prin tehnicile ABR pătrunde până în profunzime, redând tonusul corespunzător întregii structuri generale a organismului, ceea ce duce la îmbunătățiri ale funcțiilor motorii care apar spontan.

Tehnicile ABR vizează cu precădere fascia, acel țesut foarte dens care acoperă și pătrunde în fiecare mușchi, os, nerv, arteră sau venă dar și în toate organele noastre interne, inclusiv în inimă, plămâni, creier și măduva spinării. Cel mai interesant aspect al sistemului fasciei este faptul că nu este vorba doar de un sistem de acoperire independent. Este de fapt o structură continuă din cap până în picioare fără întrerupere. Astfel, fiecare parte din întregul corp este conectată la orice altă parte prin fascie.

Studiul fasciei și al funcției sale ca organ de sprijin și postură a fost în mare parte neglijat și trecut cu vederea mulți ani.

Un motiv pentru care fascia nu a primit atenția științifică adecvată în ultimele decenii a fost faptul că acest țesut este interconectat și atât de extins încât generează frustrarea cercetătorilor care au ambiția comună să o împartă într-un număr de subunități care pot fi clasificate și descrise separat. În prezentările de anatomie, fascia este în general îndepărtată, astfel încât cel care pirvește poate vedea nervii și conținutul organelor dar nu reușește să aprecieze fascia care leagă și separă aceste structuri. Un exemplu al funcției sale: să prevină molipsirea unui mușchi de contracturile mușchilor învecinați.

Fascia joacă un rol important în susținerea și funcționarea corpului nostru deoarece înconjoară și se atasează la toate structurile. Într-o stare bună de sănătate, fascia este relaxată și are un aspect ondulat. Puterea și flexibilitatea îi sunt oferite de colagenul și elastina din structura sa.

ABR nu este singura tehnică existentă care se adreseaza fasciei (există și alte terapii de relaxare a fasciei), dar este singura prin care se poate realiza și tonifierea ei/ redarea elasticității corespunzatoare.

Cu ABR corpul copilului se schimbă, de cele mai multe ori crește în volum, îi este redat tonusul corect, se eliberează articulațiile și se rearanjează scheletul. În acest fel funcțiile motorii devin posibile, mișcările sunt mai ușor de executat. Este o metodă eficientă prin care se preîntâmpină și se corectează deformațiile corporale, iar organele interne funcționează mai bine.

Terapia este intensivă și trebuie făcută cu consecvență 2-3 ore pe zi de către părinți sau cei care au în grijă copilul, iar rezultatele sunt predictibile în funcție de numărul de ore lucrate.

Tehnica ABR este acum posibilă și în România prin intermediul  Asociatiei Copii Suflete Sperante, din Constanța. Mai multe despre această terapie și despre sesiunile de training și evaluare puteți găsi pe site-ul asociației: http://abr-romania.copiisuflete.ro/