Intervențiile chirurgicale utilizate în tratarea PC includ urmatoarele:
* Rizotomie dorsală: În cadrul acestei intervenții, câțiva nervi sunt secționați de la rădăcină în locul unde se ramifică din coloana vertebrală. În cazul unor pacienți cu PC, această operație funcționează foarte bine reducând spasticitatea și îmbunătățind abilitățile de a sta în șezut, în picioare și a merge.
* Implantarea unei pompe cu baclofen: Această substanță, baclofen, este un relaxant muscular care poate fi foarte util în reducerea spasticității unor pacienti cu PC, dar funcționează cel mai bine atunci când este administrată continuu. O pompa de dimensiuni mici este plasată pe peretele abdominal și livrează continuu substanța către mușchii spastici ai membrelor.
* Chirurgia stereotactică în acea parte a creierului care controlează tonusul muscular și mișcarea poate ameliora rigiditatea, atetoza și tremuratul.
* Chirurgia reconstructivă la un braț poate reface echilibrul muscular, poate ameliora contracțiile și poate stabiliza încheieturile. Aceasta poate îmbunătăți plasarea mâinii în spațiu și abilitatea de a apuca, a elibera și a ciupi/strânge.
* Problemele osoase precum dislocarea de șold sau scolioza pot fi corectate cu ajutorul intervenției chirurgicale.
* Spasticitatea severă poate fi corectată cu ajutorul unui număr de proceduri chirurgicale, inclusiv tenotomia adica acea intervenție care constă în alungirea tendoanelor.
* Intervenția chirurgicală pentru crizele de epilepsie intractabilă: Această procedură este acum acceptată foarte bine. Există în cadrul Centrelor de Epilepsie destul experiență astfel încât, în anumite cazuri, operația să fie o opțiune excelentă.
* Stimularea nervului vag presupune implantarea unui dispozitiv care stimulează nervul vag situat în zona gâtului. Această metodă este folosită cu succes în afecțiunile epileptice care sunt refractare la medicația antiepileptică.