Paralizia Cerebrală – Descriere

“Paralizia cerebrală” reprezintă un termen general, un termen umbrelă, care se referă la diferitele condiții care afectează postura, echilibrul și mișcarea corpului. Într-o traducere simplă, înseamnă “paralizia creierului”. Paralizia cerebrală este cauzată de dezvoltarea anormală sau de problemele existente în acele părți ale creierului care controlează tonusul muscular și activitatea motorie. Dizabilitățile apar în stadiile de început ale vieții, de regulă imediat după naștere sau în primii ani ai copilăriei. Bebelușii cu paralizie cerebrală ating cu greu stadiile de dezvoltare normale cum ar fi rostogolirea, târârea, statul în picioare, sau mersul.

O problemă comună tururor celor cu paralizie cerebrală este dificultatea de a-și controla și coordona mușchii. Acest lucru face ca inclusiv cele mai simple mișcări să fie greu de realizat.

Paralizia cerebrală poate include încordarea mușchilor (spasticitate), tonus muscular slab (hipotonie), mișcări necontrolate, dar și probleme cu postura, echilibrul, coordonarea, mersul, vorbitul, înghțitul si multe alte funcții.

Întârzierea mentală, convulsiile, problemele de respirație, cele de învățare sau cele legate de controlul vezicii și al intestinelor, deformările osoase, dificultățile de hrănire, afecțiunile dentare, digestive, dar și cele de auz și văz sunt toate probleme care pot apărea în paralizia cerebrală.

Gravitatea acestor afecțiuni diferă foarte mult, de la a fi minore și subtile până la foarte pronunțate.

Severitatea afecțiunilor poate varia în timp. Cu toate acestea, anomaliile creierului care sunt responsabile de această condiție nu se agravează în timp. Totuși, tabloul clinic poate prezenta semne de deteriorare pe măsură ce individul înaintează în vârstă.

Tipurile de paralizie cerebrală sunt:

Spastică (piramidală): Caracteristica principală o reprezintă tonusul muscular ridicat; Mușchii sunt încordați (spastici), iar mișcările sunt bruște sau nefirești. Această afecțiune este clasificată în funcție de zona afectată a corpului: diplegia/ parapareza (ambele picioare), dipareza (ambele maini), hemiplegia/ hemipareza (o singură parte a corpului) sau quadriplegia/ tetrapareza (toate cele 4 membre). Acesta din urmă este tipul de paralizie cerebrală cel mai întâlnit, înregistrându-se la 70% pănă la 80% dintre cazuri.

Dyskinetică (extrapiramidală): acest tip afectează coordonarea mișcărilor. Există două sub-tipuri: Atetoza- mișcările sunt necontrolate, încete și crispate. Mișcările pot afecta orice parte a corpului, inclusiv fața, gura sau limba. Aproximativ 10% până la 20% dintre cazurile de paralizie cerebrală sunt de acest tip.

Ataxia– acest tip afectează echilibrul și coordonarea. Percepția senzorială profundă este de regulă afectată. Dacă persoana în cauză poate merge, probabil că nu își poate menține echilibrul foarte bine. Aceasta întâmpină dificultăți cu acele mișcări care sunt iuți sau care necesită un grad ridicat de control, cum este scrisul. Aproximativ 5% până la 10% dintre cazurile de paralizie cerebrală sunt de acest tip.

Mixtă: Acesta reprezintă o combinație de mai multe tipuri de paralizie cerebrală. Una dintre cele mai întâlnite este combinația între tipul spastic si atetoid.

Mulți dintre cei care suferă de paralizie cerebrală au o inteligență normală sau peste medie. Abilitatea lor de a-și exprima inteligența poate fi limitată de dificultățile în comunicare. Toți copiii cu paralizie cerebrală, indiferent de nivelul de inteligență își pot îmbunătăți substanțial abilitățile cu ajutorul intervențiilor potrivite. Cei mai mulți dintre copiii cu paralizie cerebrală necesită un nivel semnificativ de îngrijire medicală și fizică, între care terapie fizică, ocupațională sau legată de vorbire/înghițit.

În ciuda serviciilor medicale avansate, paralizia cerebrală rămâne o problemă de sănătate semnificativă. Numărul celor afectați a crescut în timp. Acest lucru se poate datora faptului că din ce în ce mai mulți copii născuți prematur supraviețuiesc. În Statele Unite, 2 sau 3 copii dintr-o mie suferă de paralizie cerebrală. Aproximativ un milion de oameni de diferite vârste sunt afectați. Paralizia cerebrală afectează ambele sexe și categorii sociale sau etnice deopotrivă.