Paralizia Cerebrală

Deși au multiple și diverse diagnostice, paralizia cerebrală este numitorul comun al copiilor care s-au adunat sub umbrela asociației noastre.

Ce trebuie să știi

despre Paralizia Cerebrală la copii?
  • Este o condiție care afectează mii de copii în fiecare an. Aproximativ 3 copii din 1000 au paralizie cerebrală (PC), deci nu este chiar așa de rară!
  • Paralizia cerebrală nu este o boală. Nu este contagioasă și nu trece. Un copil cu paralizie cerebrală nu este ‘bolnăvior’. El are o condiție și nevoi speciale. Copilul cu PC întâmpină provocări mult mai mari în a executa acțiuni din viața de zi cu zi, precum mersul, vorbitul, sau înghițitul.
  • Termenul de ‘PARALIZIE cerebrală’ este un termen umbrelă, care acoperă o serie foarte largă de probleme ale creierului;
Un copil cu paralizie cerebrală (PC) are de obicei probleme în a-și controla mișcările.

În mod normal, creierul îi spune întregului corp ce și când să facă. Dar, cum PC afectează creierul, în funcție de zona cerebrală în care se află problema, copilul nu poate merge, are probleme cognitive, nu poate vorbi, mânca, sau nu se poate juca așa cum o face un copil tipic;

Diagnosticare

  • Nu există un test anume care să detecteze paralizia cerebrală.
  • Diagnosticul se bazează de obicei pe dezvoltarea copilului, deși poate fi completat de RMN sau alte investigații;
Mai multe detalii

Tipuri de PC

Există mai multe tipuri de PC:

  • spastică (tonus ridicat al musculaturii);
  • atetoidă (cu mișcări necontrolate);
  • ataxică (cu probleme de coordonare și echilibru);
  • mixtă (o combinație între acestea);
Cea mai comună este cea spastică.
Mai multe detalii

Socializare

  • Un copil cu PC poate avea o formă severă sau una mai ușoară, în funcție de afectarea cerebrală;
  • dar paralizia cerebrală nu-l împiedică de obicei pe copil să-și facă prieteni, să meargă la școală, sau să facă anumite lucruri care îi fac plăcere;
Mai multe detalii

Paralizia cerebrală afectează mușchii mari și mici. Ca să mănânci ai nevoie de aproximativ 50 de perechi de mușchi, ca să mesteci, să misti mâncarea în gură, s-o înghiți și s-o trimiți în stomac.

Corpul nostru are sute și sute de mușchi, de care nu suntem conștienți. Iar fiecare dintre acești mușchi se mișcă pentru că primesc comanda de la creier să o facă. De aceea nu mersul este țelul suprem al unui copil cu PC. Un progres enorm este și acela de a fi capabil să mestece sau să înghită.

De aceea te rugăm nu întreba un părinte al unui astfel de copil dacă a început să meargă, ori de câte ori îl vezi. Miza nu este mersul, iar presiunea este deja foarte mare.

Terapiile conexe

Pentru paralizia cerebrală nu există leac sau vindecare definitivă. Dar există terapii eficiente care îl pot ajuta pe copil să-și atingă potențialul maxim.

Copiii cu paralizie cerebrală sunt niște copii ca și ceilalți copii, doar că ei au de-a face cu niște provocări mult mai mari. Ei își doresc să-și găsească locul printre ceilalți și să fie acceptați ca atare.

 

Dacă întâlnești un copil cu paralizie cerebrală te rugăm să ai răbdare. S-ar putea să dureze mai mult ca el să se poată exprima sau să poată face lucruri. Va aprecia foarte mult dacă îi acorzi niște extra- timp sa poată face asta.

 

Nu te lăsa înșelat de dificultățile de vorbire, sau de mișcările trunchiate. De cele mai multe ori un copil cu paralizie cerebrală ÎNȚELEGE, în ciuda imposibilității de a se exprima, sau poate a privirii care nu focusează așa cum ești obișnuit.

Paralizia cerebrală nu afectează personalitatea unui copil sau cine este el cu adevărat. Dacă privești dincolo de dizabilitate îl poți vedea!