Spring Time Stride: a Feldenkrais Method® Workshop
Worshop Medoda Feldenkrais®
Un nou workshop dedicat descoperirii și înțelegerii acestei metode a avut loc sâmbătă,14 Mai 2016, la București, în spațiul Joyplace din Complex Ominis, strada Turnu Magurele, nr. 17 Atelierul a fost adresat cu precădere părinților și celor care se ocupă de copii cu nevoi speciale.
În prima parte a acestui seminar, am explorat felul în care îmbunătățirea funcțiilor genunchilor, pelvisului și spatelui, cât și modalitatea unică de a le mișca împreună, pot aduce infint mai multă ușurință și lejeritate în mișcările noastre.
Împreună cu terapeutul Feldenkrais® Sophie Dingemans am participat la o lecție de “Conștinenizare prin Mișcare”, în cadrul căreia am explorat teme precum:
• Îmbunatățirea posturii, a flexibilității și a coordonării;
• Renunțarea la obiceiuri de mișcare generatoare de durere, tensiunie și alte neplăceri;
• Căpătarea abilității de a dezvolta un control sporit al mișcărilor și posibilitatea de a ALEGE în mișcare;
• Îmbunătățirea conștientizării de sine, a imaginii de sine și a stării personale de bine.
A doua parte a seminarului a fost structurată în așa fel încât să ofere părinților, terapeuților și altor persoane interesate mai multe informații despre modalitatea în care Metoda Feldenkrais® ajută copiii cu nevoi speciale să învețe și să se dezvolte. Am structurat temele din cursul dimineții astfel încât să exploreze unele aspecte ale secvențelor de dezvoltare a mișcărilor bebelușilor pe măsură ce aceștia învață să se deplaseze prin lume. Înțelegând aceste mișcări și abilitarea copiilor de a și le rafina și coordona, participanții la seminar au putut înțelege mai bine mișcările de dezvoltare ale omului în general. Acest lucru ne-a permis să analizăm căteva modalități simple prin care noi adulții putem ajuta copiii cu nevoi speciale să se dezvolte și să învețe în continuare.
Despre Metoda Feldenkrais®
Metoda Feldenkrais se bazează pe neuroștiință și folosește mișcarea pentru a trimite informație creierului. Este destinată oricui dorește să beneficeze de o calitate sporită a vieții de zi cu zi. Bazată pe a învăța să te miști cât mai eficient, metoda sporește comunicarea dintre creier și corp pentru îmbunătățirea modului în care te miști, simți și trăiești. Metoda se aplică în diferite domenii, precum: refacerea în urma unui accident, intervenție chirurgicală și condiții neurologice; eliberarea durerilor cronice și acute, a tensiunii și stresului; îmbunătățirea coordonării, a posturii și a conștinței de sine; rafinarea aptitudinilor; creșterea încrederii și îmbunătățirea acțiunilor și a comportamentului. Se bazează pe principiile plasticității neuronale, ale teoriei învățării, ale fizicii, ingineriei și dezvoltării umane.
Despre Lecțiile “Conștientizare prin Mișcare”®
Ești ghidat verbal printr-o serie de secvențe de mișcare exploratorii, efectuate de regulă culcat sau în șezut. Lecțiile sunt urmate adesea de un sentiment de calm, ușurință, integrare armonioasă în mișcări, gânduri, sentimente și acțiuni. Secvențele sunt gândite așa încât să te ajute să devii mai conștient de obiceiurile tale de mișcare și să descoperi modalități noi de comportament. Te miști în ritmul tău propriu și în limita confrotului propriu. Există o gamă uriașă de lecții, de la simple la complexe, minime sau dinamice. Confortul, ușurința și calitatea mișcării sunt principalele criterii în dezvoltarea unui grad mare de conștientizare și alegere a ceea ce vrei să faci și cum vrei să faci.
Despre Sophie
Nascută și crescută în Noua Zeelandă, Sophie locuiește astăzi în Europa și este terapeut certificat al Metodei Feldenkrais® în Educație Somatică. Alături de lucrul cu oameni cu diferite grade de handicap, Sophie este specializată în lucrul cu copiii cu nevoi speciale și este recunoscută pentru calitatea și eficiența muncii sale. De-a lungul carierei sale și a miilor de lecții cu copiii, Sophie a ajutat multi copii și familii să se dezvolte și să învețe dincolo de limite.
Ea a lucrat cu copii cu un spectru larg de nevoi speciale, inclusiv: paralizie cerebrală, spasticitate generată de accidente sau naștere prematură, afecțiuni ale creierului, spectru autistic, afecțiuni genetice, forme diferite de epilepsie, Sindrom Down, defecte neurologice congenitale, dificultăți și întârzieri în dezvoltare nediagnosticate, dificultăți de percepție, distrofie musculară, deficit de atenție, dificultăți de mișcare în urma accidentelor sau a intervențiilor chirurgicale, dificultăți de învățare, dificultăți de comportament.
Sophie a urmat cursuri intensive postuniversitare în lucrul cu copiii, devenind practicant certificat al Metodei Jeremy Krauss pentru Copii cu Nevoi Speciale și Dezvoltare a Copiilor, cât și Training Avansat pentru Practicații Feldenkrais cu Teorie și Practică de la Metoda Anat Baniel, predat de Nancy Aberle.
Sophie lucrează într-un mod delicat și non invaziv, cu respect, căldură și umor, permițându-le copiilor și adulților să conștinetize tot mai mult din potențialul lor. Ea este întotdeauna profund impresionată și inspirată de transformările pe care munca sa le aduce. Este pasionată de capacitatea Motodei Feldenkrais® de a ajuta tot mai mulți oameni.